Да си направиш сам слънцезащитен крем

крем

Чудесна идея, но не и на практика!

Една приятелка наскоро повдигна темата за направи-си-сам натурален слънцезащитен крем. Отново… Видяла в интернет рецепта в един блог и имало много положителни коментари… И така, убедена, че работи, предложи да ми я прати да я видя…

Съгласих се, защото винаги ми е интересно да разшифровам рецепти – един от предизвикателните моменти, когато имаш бизнес с козметика.

Рецептата, без да я цитирам дословно, беше това, което се очакваше – няколко течни или твърди растителни масла – няма значение и цинков оксид или титаниев диоксид. Всичко грижовно забъркано и изсипано в бурканче.

Такива рецепти има в изобилие в нета и винаги отдолу има яки коментари, хвалби и благодарности. И човек си казва “Ето, най-накрая открих рецептата – проверена и работеща”. И понеже в крайна сметка всеки сам си е виновен, когато нещо се случи или нищо не се получи, човек си казва “Явно не съм го направил както трябва” или се убеждава за пореден път, че интернетските истории се разминават с реалността.

Когато забъркаш 5 яйца, малко захар и 3 лъжици брашно, печеш на 180℃ и накрая “то” не бухне като на снимката – това е ок! Както казваше прадядо ми “яйца, мляко и захар като сложиш, как да не стане?!” Дет се вика и сурово може да се яде (без да навлизаме в размисли и спорове за салмонели и т.н.).

Проблемът идва когато решим, че една такава рецепта, освен че е супер лесна и бърза, е безопасна и на всичкото отгоре може и да ни предпази. Проблемът идва когато разчитаме на нещо непроверено или обосновано и на сляпо!

Ясно е, че съм “за” натуралните неща и също обичам да бъркам разни работи! Силно вярвам, че природата ни е дала всичко за да се чувстваме добре. Казвам само, че натуралната слънце- защита в случая не е с какво се мажем, а как сме облечени и къде сме застанали.

Вярно е, че някои растителни масла имат естествен слънцезащитен фактор. Това не значи, обаче, че като ги съберем ще получим 4. Затова в рецептите в интернет за домашен слънцезащитен крем често се добавя цинков оксид или титаниев диоксид. За тях винаги има научна информация, затова как те не са наноматериали и няма опасност да проникне през кожата и да попадне в организма. Точно затова те вършат чудесна работа и ни предпазват от вредните слънчеви лъчи.

Дотук добре.

Цинковият оксид или титаниумът представляват бял прах, чийто частици имат свойството да се скупчват заедно. Като стружки магнит са. Частиците не се разпределят равномерно в сместа, а се събират заедно, на едно място. Това значи, че има голяма вероятност намазвайки се с един такъв крем, да се предпазим от слънцето на едно място и да изгорим на друго; Да се предпазим тук-таме. Точно това е и причината слънцезащитните кремове да се подлагат на сериозни лабораторни изследвания преди да се пуснат на пазара. А те струват пари и отнемат нерви.

С две думи: ако искаме домашна слънцезащита, най-добрият вариант е да стоим на сянка.

Да рискуваме със собственото си здраве и това на най-близките ни само защото искаме да сме още по-близо до природата и сляпо вярваме на всичко в интернет, е меко казано рисковано и безумно, несериозно и глупаво!

Better safe than sorry*

Ако все пак решиш да пробваш, моля те направи си и крем за след слънце! Това е по-лесно, със сигурност ще сработи, а и може да ти потрябва…

Разкажи ни за твоя опит с домашни слънцезащитни продукти в коментарите по-долу. Ще се радваме да чуем твоето мнение по темата.

—————————————————————————————————————-

* По-добре на сигурно, от колкото да съжаляваш.

Сподели:

Share this post

Оцени тази публикация
[Total: 0 Average: 0]

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *